Cari Panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat? Pastikan Anda Klik Sini Untuk Menempah!

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Calon Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 yang akan pihak kami edarkan nanti.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41, tugas-tugas seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat, huraian ringkas jawatan dan contoh soalan peperiksaan S41 pastikan anda habiskan membaca perkongsian pihak kami di bawah.

PANDUAN DAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Atas permintaan calon Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 sesi ambilan 2017, pihak kami akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 tidak lama lagi. Sekiranya anda antara salah seorang calon yang terlibat dalam peperiksaan tersebut maka anda boleh mendapatkan panduan khas ini apabila jualan di buka nanti.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT 2017

Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 sesi 2017 akan diadakan tidak lama lagi. Ianya merupakan antara peperiksaan SPA tahap tinggi yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT

Jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 merupakan jawatan Pengurusan dan Professional yang diwujudkan di bawah Kementerian Pembangunan Masyarakat Malaysia.

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang memerlukan khidmat seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat.

TUGAS SEORANG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Secara umumnya, Pegawai Pembangunan Masyarakat merupakan individu yang bertanggungjawab terhadap kegiatan kemasyarakatan di peringkat Kementerian dan Jabatan.

Tugas khas Pegawai Pembangunan Masyarakat seperti yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia adalah seperti berikut;

Melaksanakan dasar, urusan pentadbiran di peringkat Jabatan dan naziran pelaksanaan program-program latihan yang telah dirancang oleh Kementerian.

Tugas Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 akan bertambah mengikut keperluan.

Untuk menyandang jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41. Ianya merupakan contoh agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Untuk makluman anda, berdasarkan maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia, pada tahun ini peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 berkemungkinan besar akan diadakan secara online dan ia melibatkan calon dari pelbagai bidang dan kelulusan.

Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 masih lagi mengikut format peperiksaan terdahulu dengan tambahan seksyen baru iaitu Ujian Penaksiran Personaliti calon. Peperiksaan S41 Pegawai Pembangunan Masyarakat masih mengekalkan Seksyen A mengenai Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia dan Seksyen B iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Hanya satu Seksyen baru iaitu Seksyen mengenai Ujian Personaliti Calon diadakan bagi mengantikan Seksyen Esei.

Jadi kini calon tidak perlu lagi menjawab bahagian Esei peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41.

Secara umumnya berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

 1. Bahagian A (Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia)
 2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah)
 3. Bahagian C (Ujian Psikometrik Pegawai Pembangunan Masyarakat)

Peperiksaan ini mempunyai 3 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan S41 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

 

Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat

Soalan Pengetahuan AM

 

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S41

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

contoh soalan kemahiran logik exam ptd

Soalan Matematik

contoh soalan kemahiran logik exam ptd

Soalan Matematik

 

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD

Kemahiran Menginterpretasi Data

Contoh Soalan Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD

Kemahiran Menginterpretasi Data

 

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Konsep Matematik

 

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Konsep Matematik

 

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

CONTOH SOALAN UJIAN PERSONALITI PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak di panggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan.

Penilaian Ujian Penaksiran Personaliti SPA adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Seksyen Sahsiah dan Minat dikenali juga sebagai Seksyen “Psikologi”, ia merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan yang diajukan.

Ujian bahagian ini tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi calon peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41.

Format soalan dan jawapan juga tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya di beri 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

SKOP SOALAN PSIKOMETRIK PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT SPA

Berikut merupakan skop soalan yang mungkin diajukan kepada calon;

 • Kemahiran Berfikir
 • Sikap
 • Perwatakan
 • Emosi
 • dan lain-lain

Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

Ingat pemilihan setiap jawapan perlulah ke arah POSITIF dan bukan sebaliknya.

CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT

Penilaian Ujian Sahsiah dan Minat atau Ujian Penaksiran Personaliti SPA adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Berikut merupakan contoh soalan yang mungkin di tanya dalam ujian.

Ujian Sahsiah dan Minat PTD Ujian Psikologi SPA

Ujian Psikometrik

 

DAPATKAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 melalui link berikut. Jualan akan di buka dalam jangkamasa terdekat. Jadilah antara yang terawal mendapatkan panduan ini untuk persediaan peperiksaan anda.

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN KHAS PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan S41.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 ini.

 • Contoh Soalan Khas Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 untuk rujukan.
 • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
 • Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan S41 Pegawai Pembangunan Masyarakat.
 • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
 • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!
 • Anda akan menerima maklumat Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 beserta contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 dan jawapan sebagai persediaan anda.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Rujukan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

pastikan anda daftar dan langgan sebagai pembaca melalui pautan berikut (PERCUMA)

Comments

comments

Comments on this entry are closed.

DI PANGGIL EXAM S41, TAPI TAK TAHU NAK STUDI APA?

[Panduan Peperiksaan S41 Versi Updated]
Ingin Tempah Panduan Pembangunan Masyarakat? Daftarkan Nama & Email Anda di Bawah Terlebih Dahulu. Kami Akan Email Link Tempahan Terus Ke INBOX Anda
 
Pastikan Anda Semak Email Anda (INBOX/PROMOTION TAB) Selepas Anda Mendaftar di Atas
Rujukan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41