Cari Panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat? Pastikan Anda Klik Sini Untuk Menempah!

Soalan Matematik Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Soalan Matematik Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 (Pegawai Pembangunan Masyarakat) sesi ambilan 2017 berkemungkinan besar hanya akan mempunyai beberapa Seksyen penilaian utama untuk disesuaikan dengan format peperiksaan online SPA.

Berdasarkan format peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat terkini yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia peperiksaan kali ini hanya akan melibatkan 3 Seksyen utama peperiksaan iaitu:

Setiap Seksyen yang berbeza akan dicorakkan dengan pelbagai jenis soalan yang bakal menguji kemahiran, kefahaman dan daya pemikiran calon.

Nota: Format peperiksaan ini boleh berubah begantung kepada keperluan peperiksaan.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Di bawah sedikit maklumat dan beberapa Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Matematik Pegawai Pembangunan Masyarakat S41. Harap dapat memberi gambaran awal kepada calon.

Soalan matematik akan diajukan dalam Seksyen B. Pastikan anda memberi perhatian kepada konsep matematik mudah di mana kebanyakan soalan bertaraf SPM akan menguji anda.

SEKSYEN B: DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Bahagian ini berkaitan dengan Matematik dan mempunyai pecahan topik berikut:

(i) kemahiran logik
(ii) kemahiran menginterpretasi data
(iii) konsep-konsep matematik

Berikut merupakan contoh soalan daya menyelesaikan masalah matematik Pegawai Pembangunan Masyarakat mengikut pecahan topik yang terlibat.


 

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

contoh soalan kemahiran logik exam ptd

.

contoh soalan kemahiran logik exam ptd

.

.

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Kemahiran Menginterpretasi Data Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat

.

Contoh Soalan Kemahiran Menginterpretasi Data Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat

.

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

.

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

.

PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT

Melihat kembali contoh-contoh soalan di atas, ianya merupakan soalan umum yang berkaitan dengan pengetahuan asas calon, kefahaman tentang konsep Matematik dan setiap soalan tersebut mempunyai perkaitan secara tidak langsung dengan tugas seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat.

Kepada calon yang mempunyai pengetahuan asas tentang matematik dan sudah terbiasa dengan topik soalan sebegitu sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mereka memberikan jawapan. Namun bagaimana dengan calon yang tidak biasa menghadapi peperiksaan yang dianjurkan SPA Malaysia sebelum ini. Sudah tentu agak sukar.

Kepada calon yang terlibat dalam peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat nanti, pihak kami akan menghebahkan jualan Panduan Khas Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41. Untuk mendapatkan panduan tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini melalui fungsi langganan pembelian di bawah atau terus sahaja ke web jualan untuk mendapatkan panduan tersebut.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41, nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui pautan di bawah.

Rujukan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

pastikan anda daftar dan langgan sebagai pembaca melalui pautan berikut (PERCUMA)

Comments

comments

Comments on this entry are closed.

DI PANGGIL EXAM S41, TAPI TAK TAHU NAK STUDI APA?

[Panduan Peperiksaan S41 Versi Updated]
Ingin Tempah Panduan Pembangunan Masyarakat? Daftarkan Nama & Email Anda di Bawah Terlebih Dahulu. Kami Akan Email Link Tempahan Terus Ke INBOX Anda
 
Pastikan Anda Semak Email Anda (INBOX/PROMOTION TAB) Selepas Anda Mendaftar di Atas
Rujukan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41