Cari Panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat? Pastikan Anda Klik Sini Untuk Menempah!

Syarat Memohon Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Syarat Memohon Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Terdapat beberapa syarat penting sekiranya anda memasang cita-cita untuk menceburi kerjaya Pegawai Pembangunan Masyarakat S41. Syarat-syarat ini amat penting untuk anda teliti sekiranya anda ingin berjaya sama ada dalam peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat nanti atau semasa anda sedang menjalani sesi temuduga.

Sedikit perkongsian dari pihak kami tentang beberapa syarat penting menjadi Pegawai Pembangunan Masyarakat S41. Moga anda mendapat sedikit maklumat dan informasi.

CIRI PERIBADI YANG DIPERLUKAN SEBAGAI SEORANG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT

 1. Berminat dengan profesion ini
 2. Bercita-cita tinggi dan berdedikasi
 3. Seorang yang dinamik
 4. Berminat dengan bidang tersebut
 5. Kelayakan akademik yang baik

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT

Jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 merupakan jawatan yang diwujudkan di bawah pelbagai Jabatan mahupun Kementerian. Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang berkaitan dengan Jabatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Negara.

Secara umumnya, seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 akan melaksanakan dasar, urusan pentadbiran di peringkat Jabatan dan naziran. Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 juga melaksanakan program-program latihan yang telah dirancang oleh Kementerian.

SYARAT MEMOHON JAWATAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Untuk menjadi seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 calon perlulah mempunyai cukup syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Antara syarat utama yang telah ditetapkan adalah seperti berikut:

 • Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM1,909.00 ] atau
 • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,112.86 ] dan
 • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Syarat Peningkatan Secara Lantikan (PSL):

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk PSL ke jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

 • mempunyai kelayakan di atas; atau
 • lulus Peperiksaan Khas; dan
 • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.

Seorang calon yang mempunyai cukup syarat seperti di atas adalah layak untuk memohon kerja sebagai seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41.

TUGAS SEORANG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41;

Melaksanakan dasar, urusan pentadbiran di peringkat Jabatan dan naziran pelaksanaan program-program latihan yang telah dirancang oleh Kementerian.

LULUS PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Sebelum seseorang calon di panggil untuk di temuduga atau menjawat jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41, calon tersebut perlulah lulus peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 yang telah ditetapkan terlebih dahulu. Selalunya calon yang lulus peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 akan dipanggil untuk menghadiri temuduga .

Untuk menjawab dengan cemerlang peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 nanti, calon perlulah bersiap sedia sama ada dari segi fizikal dan mental. Mempunyai ilmu dan maklumat perkembangan negara dan isu-isu semasa akan membantu anda menjawab peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 dengan baik.

Selain itu, calon peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 juga boleh mendapatkan Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 yang telah disediakan sebagai panduan menjawab soalan nanti.

Pihak Laman Pegawai Pembangunan Masyarakat Malaysia akan memberi maklumat terkini mengenai Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 nanti. Pastikan anda langgan sebagai pembaca laman ini untuk maklumat terkini mengenai peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat.

HALA TUJU SELEPAS LULUS PEPERIKSAAN

Calon yang lulus peperiksaan dan terpilih menghadiri temuduga boleh dikatakan selangkah lagi untuk menjawat jawatan ini.

Namun, halangan temuduga merupakan halangan akhir yang perlu di hadapi oleh calon lulus peperiksaan.

Antara matlamat utama temuduga jawatan kerajaan ialah ingin menyisih calon-calon yang layak dan tidak layak menjawat jawatan ini melalui sesi interview yang akan menguji calon.

Persoalan yang bakal diajukan bakal menguji calon berkomunikasi, lontaran idea, percakapan dan pelbagai lagi aspek penting temuduga.

DAPATKAN PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT

Panduan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 merupakan rujukan utama yang dikeluarkan oleh pihak kami untuk membantu calon peperiksaan S41 SPA.

Panduan ini juga merupakan rujukan utama yang dikeluarkan khas untuk persediaan peperiksaan calon.

Panduan ini merupakan rekomendasi utama kami dan telah membantu ribuan calon S41 lulus peperiksaan yang diadakan sebelum ini.

Pastikan anda langgan sebagai pembaca laman ini untuk maklumat terkini mengenai panduan khas Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat yang akan kami hebahkan tidak lama lagi.

Rujukan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

pastikan anda daftar dan langgan sebagai pembaca melalui pautan berikut (PERCUMA)

Kredit gambar: ShutterStock

Comments

comments

Comments on this entry are closed.

DI PANGGIL EXAM S41, TAPI TAK TAHU NAK STUDI APA?

[Panduan Peperiksaan S41 Versi Updated]
Ingin Tempah Panduan Pembangunan Masyarakat? Daftarkan Nama & Email Anda di Bawah Terlebih Dahulu. Kami Akan Email Link Tempahan Terus Ke INBOX Anda
 
Pastikan Anda Semak Email Anda (INBOX/PROMOTION TAB) Selepas Anda Mendaftar di Atas
Rujukan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41